NASI LEMAK ..
BHN:
10-15 biji bawang kecil-dmayang halus
10 ulas bawang putih-dmayang halus
3 urat jari halia-dhiris memanjang
1 kg santan pekat
1 cawan minyak masak(cawan sukatan beras)
rempah tumis/rempah 4 sekawan
10-15 helai daun pandan-dpotong atau dsimpul
air panas mendidih secukupnya
11 cawan beras-telah dicuci dan toskan(cawan sukatan beras)
8-10 sudu kecil garam
serbuk perasa jika suka
CARA:
satukan semua BHN di atas,kemudian,tanak nasi seperti biasa...
TIPS:
1)utk elakkkan nasi jelantah/mentah,bile nasi hampir kering,tutupkan permukaan periuk nasi dgn daun pisang utk elak wap keluar
2)minyak masak berfungsi sebagai pelembut nasi..tp,jgn berlebihan ye..
3)sukatan cecair hendaklah 1cwn beras=1 1/2 cawan cecair(termasuk santan ye)
4)utk elak beras patah2,boley juga masukkan sekali beberapa ketul gula batu dan tanak nasi seperti biasa
No comments:
Post a Comment